banner-INTR

moduleo

edited 2394 mFLOR

headlam-banner-10-24

Tevredenheid zonder hectiek op Domotex

Vlisco-Recycled-CarpetVlisco Recycled Carpet van Simone Post (foto: Deutsche Messe)
Duidelijke-beeldcommunicatieDuidelijke beeldcommunicatie bij Rinos
Presentatie-van-Quick-StepPresentatie van Quick-Step
Zwitserse-LicoZwitserse Lico wordt in de gaten gehouden door kenners
Veel-Aziatische-LVTjpgVeel Aziatische LVT-aanbieders zitten op klanten te wachten
In-gesprek-voorIn gesprek voor de stand van Lamett
Aspecta-pakt-grootsAspecta pakt groots uit, zelfs buiten met Isocore-technologie
Forbo-FlooringForbo Flooring met Flotex Planks op Innovations@Domotex
Estillon-is-eenEstillon is een vaste waarde in Hannover
Schaapjes-sierenSchaapjes sieren de stand van Edel Group
Bob-van-WortBob van Wort prijst Styccobond F49 Hybride PS aan
OnderonsjeOnderonsje Harry Elshof en Jan Jaap Willard

Afgelopen zaterdag is Domotex 2017 van start gegaan in Hannover, de laatste uitgave in het huidige ‘format’. Op de beurs tonen circa 1400 exposanten uit zestig landen aan naar verwachting 40.000 bezoekers wat zij op vloerengebied aan bijzonders in huis hebben, vier dagen lang, in twaalf hallen. "Domotex fungeert als een vroege indicator van de trends die klaar staan om de markt te veroveren, waardoor waardevolle impulsen worden opgeroepen en innovaties tastbaar gemaakt,” aldus bestuurder Andreas Gruchow namens organisator Deutsche Messe.

In het algemeen oogt de beurs wat rustiger dan vorig jaar en ook wat ‘ruimer opgezet’ - waarbij de concurrentie van de tweejaarlijkse BAU in München ongetwijfeld een rol zal spelen. Niettemin stellen de marktvolgers vast dat in veel landen de bouw weer flink aantrekt, elders in ieder geval de renovatiemarkt, en dat per saldo de conjuncturele seinen weer op groen staan. Dat vertaalt zich in een tevreden stemming op Domotex. Waar het ‘boomende’ LVT duidelijk opnieuw de grote gangmaker is. “LVT is a rocket,” zo omschrijft een buitenlandse bezoeker het kort en krachtig.

Een andere ontwikkeling die veel toekomstkansen krijgt toebedacht is ‘direct print’. Op onder meer tapijt, en bijvoorbeeld pvc of laminaat. Zo komt bij Balterio de focus te liggen op het ‘direct print laminate’, met veel opties op het vlak van ‘custom made’ producten, zo vertelt Sahin Demuynck op de stand van Unilin. “We zijn momenteel druk doende met de integratie van Balterio. De andere speerpunten in onze vloerendivisie zijn natuurlijk Pergo, dat zich op de projectenmarkt richt, en Quick-Step, dat sterk is in residentieel en van zich doet spreken aan de hand van innovatie en design. Niet voor niets hanteren we ‘Innovate to create beauty’ als slogan voor Quick-Step.” Demuynck wijst er verder met trots op dat Quick-Step met zowel Pulse (elastisch) als Majestic (laminaat) een hoofdrol speelt op Innovations@Domotex dit jaar.

mFLOR-pakt-uit-mFLOR pakt uit op Domotex

Met zijn nieuwe gamma 'Tapis d’amis’ brengt de IVC Group, de grootste Europese fabrikant van vinylvloeren en bekend van Moduleo, voortaan ook vinyltapijten op de markt. Het assortiment bestaat uit actuele digitale prints, gecombineerd met de voordelen van vinyl, zoals duurzaamheid. Misschien nog opvallender bij IVC is de komst van een uitgebreid gamma duurzame en akoestische tapijttegels in zijn assortiment, ontwikkeld in partnerschap met moederbedrijf Mohawk en waarvoor momenteel een gespecialiseerde fabriek in Moeskroen wordt gebouwd. “In 2017 vieren wij onze 20ste verjaardag. Met de lancering van onze tapijttegels willen we hulde brengen aan twee decennia van innovatie. Iedereen is heel enthousiast en we kijken ernaar uit om met IVC een nieuw tijdperk binnen te stappen,” aldus Jan Vergote, CEO van IVC Group.

Jan-DosscheJan Dossche is fier op de shop-in-shop van zijn Coretec

Bij een ervaren Zwitserse vakbezoeker die we tegen het lijf lopen staat textiele vloerbedekking overigens met stip genoteerd voor de nabije toekomst. “Tapijt groeit weer op de vloerenmarkt in ons land. Klanten vragen om comfort en gemak, tapijt voldoet aan die eisen.” Anderzijds valt juist in de parketbranche te beluisteren dat er hier en daar onzekerheid heerst over wat de toekomst gaat brengen. De situatie met de beschikbaarheid van de grondstof hout wordt almaar nijpender en de prijzen van het eindproduct zullen dus omhoog moeten, met alle gevolgen van dien.

Ferme-stand-van-IVCFerme stand van IVC Group, met links het nieuwe Woodlike

Bij Bijlard International is niets van deze zorgen te merken. “Deze beurs is als het ware een speeltuin voor ons,” aldus een enthousiaste Peter Bijlard van deze Zoetermeerse specialist in lijmen. “Dit is onze eerste deelname hier. We staan hier om onze internationale markt pro-actief te benaderen. En ik moet zeggen: dat levert heel veel positieve energie op! We krijgen veel mooie reacties van belangstellenden van over de hele wereld. We keren dadelijk terug met een hoop ervaringen die ongetwijfeld van pas komen in onze bedrijfsvoering.”

Wicanders-prominentWicanders prominent aanwezig

Bob van Wort is enthousiast over de ontvangst van de Styccobond F49 Hybride PS van de Britse fabrikant F. Ball. “Deze hechtsterke, temperatuur-tolerante, watergedragen, drukgevoelige lijm voor het bevestigen van een brede range aan PVC-vloeren is speciaal ontwikkeld voor ruimtes met veel hoge raampartijen en dergelijke, waar dus veel temperatuurverschillen kunnen optreden. Dit 2-componentenproduct is geschikt voor ruimtes met temperaturen tussen -20 en +60 graden.”

Beaulieu-kijkt-nietBeaulieu kijkt niet op een vierkante meter meer of minder

De Nederlandse exposant Parketfabriek Lieverdink toont in Hannover een speciaal voor buitenlandse agenten ontwikkelde compacte ‘architectenbox’. “Die blijkt een schot in de roos,” aldus Kees Pouw. “Vermeldenswaard is verder dat we een machine hebben gekocht om Hongaarse punt te maken met mes en groef aan de kopse kant.”

In hal 6 is het al LVT wat de klok slaat. Temidden van de bekende ‘westerse’ merken zijn ook daar veel Chinezen en Koreanen met LVT/WPC/Rigid Flooring, enzovoorts, te vinden, met ongetwijfeld veel kennis van zaken maar misschien wat minder verstand van marketing, getuige hun vaak nauwelijks bezochte saaie stands. “Zaterdag was het druk op de beurs, zondag wat minder,” zo zegt een zonder meer tevreden Jan Dossche op de stand van Coretec. “Onze stand is alweer tweeënhalf, drie keer zo groot als de vorige keer, terwijl we hier nog pas tien maanden actief zijn. Wat bijzonder goed aanslaat is het shop-in-shop-concept op twaalf vierkante meter dat we hebben ontwikkeld. Daar hebben we er al vijftig van kunnen neerzetten.” Het robuust ogende concept toont allerlei voorwerpen als een pluche beertje, een paar pumps met naaldhakken, een koptelefoon, et cetera, die telkens symbool staan voor productkenmerken die zich makkelijk laten raden.

Kleurrijke-standKleurrijke stand van Aspecta

Bij de uitreiking van de Carpet Design Awards 2017 won ‘Vlisco Recycled’ van de Nederlandse ontwerpster Simone Post de hoofdprijs in de categorie ‘Best Studio Artist Design’. Voor haar tapijtproduct (www.labelbreed.nl) maakt zij gebruik van afvalmateriaal van deze vermaarde producent van stoffen met ‘Afrikaanse’ print. “Diepe kleuren en innovatieve aanpak van textuur. Een duidelijk verhaal en een frisse kijk op recycling van vloerkleden,” zo luidt het oordeel van de jury.

Vanaf komend jaar ziet Domotex er overigens iets anders uit, zo maakte de organisator van het weekend bekend. Elke editie krijgt voortaan een leidend thema mee (in 2018 is dat de voortschrijdende individualisering) en wordt beloofd dat trends en innovaties prominenter en met meer ‘beleving’ voor het voetlicht zullen worden gebracht. Ook nieuw zijn de dagen van de week waarop ‘gebeursd' gaat worden: van vrijdag tot en met maandag, in plaats van nu nog zaterdag tot en met dinsdag. Ook de hallenindeling gaat op de schop (zie eerder al Nieuws van 21-10-2016), daarbij rekening houdend met een aanbod dat steeds vaker over de grenzen van de productcategorieën heen loopt en met segmenten die nu eenmaal harder groeien dan andere.

Domotex 2017 loopt nog tot en met morgen, dinsdag. Woensdag meer over de beurs op deze site.

(Vloerenplein, 16-01-2017)Terug naar de vorige pagina

interfloor-ad2c3ex-2
tarkett

PPC 24 7 graag gebracht

Lindurar

allesovertapijt-logo